Σελίδες

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Παράνομο Προεδρικό Διάταγμα για πολεοδομικές ρυθμίσεις στον Άλιμο

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 24/2010 γνωμοδότησή του έκρινε παράνομο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην έγκριση πολεοδομικής μελέτης επέκταση τμήματος της πολεοδομικής ενότητας εκατέρωθεν της Λεωφόρου Αλίμου του Δήμου Αλίμου Αττικής, στο τέρμα της οδού Ζαλόγγου. Το ίδιο σχέδιο ΠΔ είχε κριθεί παράνομο από το ΣτΕ και το έτος 2008 με την υπ΄ αριθμ. 119/2008 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος. Το 2008 κρίθηκε παράνομο, με αφορμή την οριοθέτηση υδατορέματος που υπάρχει στην εν λόγω περιοχή.

Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, έγιναν κατόπιν αιτήματος δύο ιδιοκτητών ακινήτων προς τον Δήμο Αλίμου.

Το ΣτΕ αναφέρει στη γνωμοδότησή ότι «ο καθορισμός των όρων δόμησης και των χρήσεων γης πρέπει να υπαγορεύονται από πολεοδομικά κριτήρια, δηλαδή να αποβλέπουν στην αρτιότερη πολεοδομική διαρρύθμιση της πόλης και στη διαμόρφωση όρων λειτουργίας της και συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων με τους οποίους να εξυπηρετούνται οι κοινές ανάγκες από απόψεως, ιδίως, υγιεινής, ασφάλειας, οικονομίας, κυκλοφορίας και αισθητικής».

Η γνωμοδότησή του ΣτΕ καταλήγει ότι «η προτεινόμενη πολεοδομική ρύθμιση αποκλίνει, όσον αφορά τον καθορισμό του βασικού όρου δόμησης, ήτοι της αρτιότητας των οικοπέδων, από τον κανόνα που ισχύει για την υπόλοιπη εντός σχεδίου περιοχή εκατέρωθεν της Λ. Αλίμου, η απόκλιση δε αυτή επέλεγη με κριτήριο την υφιστάμενη πραγματική κατάσταση και συγκεκριμένα ενόψει του αριθμού και του μεγέθους των υφιστάμενων ιδιοκτησιών στην περιοχή ένταξης». Κατά συνέπεια το σχέδιο κρίνεται παράνομο καταλήγει το ΣτΕ.

Από Καθημερινή

1 σχόλια:

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ είπε...

Πιστεύω ότι η συμμετοχή στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της δημοτικής παράταξης «Άνω –Κάτω στο Καλαμάκι» με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Δημήτρη Κλαυδιανό, είναι μια ελπιδοφόρα παρουσία και προσπάθεια, μια ριζοσπαστική αυτοδιοικητική πρόταση, που δίνει υπόσχεση για καθημερινή παρουσία και δράση στην επίλυση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη μας και οι κάτοικοί της.

Δημοσίευση σχολίου