Σελίδες

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Στην ανεργία 35.000 υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων

Κατά περίπου 35.000 αναμένεται να αυξηθεί σε μία ημέρα ο αριθμός των ανέργων στην χώρα μας, καθώς από την 1/1/2011 πρόκειται να κλείσουν περίπου οι 1800 δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες υπηρετούν με συμβάσεις έργου. Το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων εντάσσεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης να μειωθούν από τις αρχές του νέου έτους τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα που ελέγχονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 2.000, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Παράλληλα, συμπεριελήφθη και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εco/Fin για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.
Από την κατάργηση των 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ, που αποτελούν και τον ετήσιο τζίρο τους
Πάντως, οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, που υπηρετούν σήμερα στις δημοτικές επιχειρήσεις, να μεταταγούν στις θέσεις των υπό σύσταση δήμων του «Καλλικράτη», στις οποίες θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες των υπό κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ στις οποίες εργάζονται περίπου 35.000 άτομα, ενώ στον αριθμό αυτόν θα πρέπει να προστεθούν και περισσότερα από 10.000 άτομα, αιρετά ή μη, που συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια. Μόνο την τελευταία τριετία οι ζημιές των δημοτικών επιχειρήσεων, που επιχορηγούνται κατά κύριο λόγο από το κράτος, αυξήθηκαν κατά 65%. Μ΄ άλλα λόγια, στην πλειονότητά τους οι δημοτικές επιχειρήσεις που δεν είναι ανενεργές είναι ζημιογόνες.

Παράλληλα, έχουν συγκεντρώσει το... ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς αποτελούν τους φορείς στους οποίους καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα διαφθοράς, κακοδιοίκησης και ρουσφετολογικών προσλήψεων, κυρίως συμβασιούχων, με την παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δήμο με περίπου 2.500 κατοίκους στην περιοχή της Μαγνησίας είχαν συσταθεί 25 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα, στις οποίες ο δήμαρχος είχε διορίσει τους πάντες. Οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν από το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων και των περίπου 2.500 Νομικών Προσώπων που υπάρχουν στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (στον αριθμό αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 9.000 σχολικές επιτροπές που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Πηγές: εφημερίδα "Το Βήμα" & www.aftodioikisi.gr


Άραγε τι θα γίνει με την δική μας δημοτική επιχείρηση?

3 σχόλια:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΕΤΣΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ - ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΔΑ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.Ποιός ο λόγος λοιπόν για αυτές τις προσλήψεις????
ΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ, ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΜΗΝΩΝ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, Ή ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.....

ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΥΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Συμφωνώ οτι πρέπει να κλείσει η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΒΛΈΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΔΗΜΟΤΕΣ καμμία ΑΝΑΠΤΥΞΗ, αντιθέτως οταν την ακούω μου θυμίζει "μεγάλο κατήφορο" ειδικά στα εργασιακά της.
Σε ποιές εκδηλώσεις βοηθά, σε τί;
Και τα νομικά να κλείσουν, ακούς εκεί τα περισσότερα να μην έχουν μόνιμους υπαλλήλους, έναν προϊστάμενο, κάτι, μόνο έκτακτους και Προέδρους. Εκεί γίνεται της κακομοίρας...

Όλα να περάσουν στον Δήμο.

Ανώνυμος είπε...

ΙΣΩΣ θα επρεπε ενας σοβαρος αριθμος των υπαλληλων να τοποθετηθει στον τομεα της καθαριοτητας γιατι πιστευω πως κι αυτο αναπτυξη ειναι επι της ουσιας. Οι επιχηρησεις αυτες οταν δεν εχουν την οικονομικη στηριξη της πολιτειας ειναι επομενο να εχουν περιορισμενη επιτυχια.
ΒΕΒΑΙΑ δεν ειναι μονο το ανθρωπινο προσωπικο
πρεπει και η διοικηση να εχει την φιλοδοξια αλλα και την διαθεση να συγκρουστει με τις παρειτσες για ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ τις απαραιτητες αλαγες και πανω απ ολα να ΔΙΟΙΚΗ!
ΑΥΤΟΣ ειναι ενας τομεας που πιστευω πως η κατα τα αλλα πολλα πραγματι υποσχομενη επι 1ης 2ετιας δοιηκηση ΟΡΦΑΝΟΥ τα 2 επομενα τελευταια χρονια απετυχε ολοκληρωτικα...ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ βεβαια δικαιοι οι πραγματικα υπευθυνοι
δεν ειναι αλλοι παρα το δυδιμο της ανικανοτητας και της ανεπαρκειας οι καθηλην αρμοδιοι για τον τομεα της καθαριοτητας ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ περιβαλοντος ενα δυδιμο που πιστευω πραγματικα πως ειναι το ανεπαρκεστερο διδυμο που εχει να παρουσιασει διοικηση απο την εποχη του τζιβανιδη. αυτο πρεπει να δη σοβαρα ο δημαρχος και να λαβει τα μετρα του.

ANTIOXOΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ!

Δημοσίευση σχολίου